Sosiaalinen media on kuvataiteen saralla vielä kohtuullisen nuori taiteen esittämisen paikka.Taiteilijalle se tarjoaa paljon uudenlaisia mahdollisuuksia. Kun kuvataiteilijoina mietimme, sopiiko…
Tekijät | Authors
Instagram esittävän taiteen ammattilaisten työkaluna
Tässä artikkelissa esittelen kulttuurialan YAMK-opinnäytetyötäni esittävän taiteen ammattilaisten kokemuksista Instagramista sosiaalisen median alustana ja palveluna. Suorittamaani toimintatutkimukseen kuuluivat teemahaastattelut kuudelle esittävän taiteen ammattilaiselle sekä oma kokeilujakso eli interventio Instagramissa.
Sosiaalisen median palveluiden kasvata suosio varsinkin näin pandemian aikaan on luonut uusia alakulttuureja ja mahdollisuuksia taiteen tekijöille, mutta myös paineita ja uhkakuvia. Kysymyksenä on siis edelleen: tarvitseeko sosiaaliseen mediaan mennä ja miten siellä pitäisi olla?
Puhtaalta pöydältä toimintatutkimukseen
Lähtökohtani tutkimuksen tekemiseen olivat vähintäänkin mielenkiintoiset, sillä minulla ei ollut ennestään Instagram-profiilia eikä merkittävää käyttäjäkokemusta sosiaalisesta mediasta. Oma tavoitteeni oli tutkimuksen lisäksi luoda henkilökohtainen Instagram-profiili, jonka kautta voisin jakaa taiteellista työskentelyäni ja muuta elämääni.
Esittävän taiteen ammattilaisten teemahaastattelut toteutettiin etänä videoyhteyden avulla. Ne olivat erittäin mielenkiintoiset sekä hyvin antoisat, sillä haastatelluilla tuntui riittävän ajatuksia ja pohdintoja enemmän kuin mihin olin varautunut kysymyksillä. Jännittävä ristiriita syntyi siitä, että haastateltavat olivat etukäteen maininneet, etteivät he ole sosiaalisessa mediassa mitään asiantuntijoita tai muutenkaan ”tarpeeksi” aktiivisia.
Interventio Instagramiin – Hyppy tuntemattomaan
Oma kokeilujaksoni käsitti Instagram-tilin luomisen, palveluun tutustumisen, materiaalin jakamisen, yleisen tutkimisen ja työpäiväkirjan kirjoittamisen. Keskityin päiväkirjaamisessa erilaisiin tuntemuksiin, mitä sosiaalisessa mediassa oleminen herättää. Huomasin erilaisten tunnereaktioiden iskevän päälle jo ennen kokeilujakson aloittamista.
”Instagram tuntuu todella ahdistavalta, ku oon lukenut miten paljon aikaa se vie, mut eikös sen pitäis myös antaa sitä? Paljon mietin kans et mikä tekee musta just erikoisen, ehkä se löytyy siitä, kun en yritä olla erikoinen.” Mitja Pilke
Tavoitteeni kokeilujaksolle oli tuoda esiin omaa osaamistani taiteilijana ja jakaa monipuolisesti elämääni keräten samalla seuraajia. Oma kokeilujaksoni kesti neljä kuukautta, ja koin sen olevan jotakuinkin riittävä aika henkilökohtaisen suhteen ja toimintatapojen muodostumiselle Instagramiin.
Esittävän taiteen ammattilaisten kokemukset Instagramista – näkyvyyttä ja vuorovaikutusta
Haastattelemieni esittävän taiteen ammattilaisten mukaan Instagramin hyödyiksi nousevat odotetusti näkyvyyden lisääntyminen ja vuorovaikutus muiden käyttäjien kanssa. Vuorovaikutus Instagramissa koetaan tosin pinnalliseksi, ja haastateltavat olivat kiinnostuneita sen kehittämisestä molemminpuoliseen suuntaan.
Ammattimaisten ja tasokkaiden markkinointijulkaisujen lisäksi on kiinnostuttu arkisesta, välittömästä ja jopa rosoisesta taiteilijan elämän näyttämisestä. Taiteilija on myös ihminen, minkä näkeminen Instagramissa kiinnostaa ja antaa omanlaistaan sekä tärkeää näkyvyyttä taiteilijoista suurelle yleisölle.
Sosiaalisen median koettiin tuovan monenlaisia paineita, ja haastatelluilla esittävän taiteen ammattilaisilla on omat strategiansa selviytyä niistä. Myös muita haittoja ja tulevaisuuden uhkakuvia on tiedostettu, mutta suurimmaksi ohjenuoraksi nousevat omien arvojen ja motiivin määrittely palvelun suhteen sekä Instagramiin käytetyn ajan hallinta.
Instagramia ei koeta luovan työn kannalta merkittävänä, ja suoraa työllistymistä sosiaalisen median palveluiden kautta oli tapahtunut vain harvoissa tapauksissa.
Oman kokeilujaksoni aikana keräsin monipuolisesti kokemuksia Instagram-palvelusta, ja tuntemukset myötäilivät haastateltavien ajatuksia. Havaintoni mukaan Instagram luo mahdollisuuden näkyvyyden nopealle kasvulle sekä vuorovaikutuksen lisääntymiselle. Ammattimainen Instagramin käyttö vaatii kuitenkin johdonmukaisuutta ja läsnäoloa palvelussa.
Mitä siis tehdä?
Jos sosiaaliseen mediaan meneminen tuntuu luontevalta ja varsinkin jos liittymiseen on jokin sisäinen motiivi, kannattaa lähteä kokeilemaan. Mielestäni tiedostava asennoituminen sosiaalisen median palveluihin olisi jokaiselle tärkeää riippumatta siitä, onko itse mukana palveluissa.
Kohtuullisella ja rajatullakin käytöllä Instagram voi lisätä näkyvyyttä ja vuorovaikutusta, mutta on huomionarvoista, että ilman sosiaalisen median kanaviakin varmasti pärjää.
Tutkimukseni alkupuolella minulle oli tärkeää, että taitoni ja ammattilaisuuteni tulisi mahdollisimman hyvin esiin julkaisuissani, mutta nykyään ajattelen niiden näkyvän sen verran kuin on tarpeen, ja panostan omaan tyyliini. Koen myös tämän tutkimuksen tekemisen ja tietoisen Instagramin käytön tuoneen arvokasta kokemusta sosiaalisen median palveluista.
YAMK-opinnot koronapandemian katveessa
Opinnäytetyöni sisältyy Taiteen uudet kontekstit -koulutukseen, ja tavoitteena on ollut kulttuurialan YAMK-tutkinto. Opiskelu on ollut varsin etäistä johtuen koronapandemiasta, mutta koulutuksen merkitys on kasvanut opintojen edetessä. Koen vieläkin olevani taiteilijuudessani vasta alkumetreillä, vaikka olen toiminut tanssinopettajana jo kuutisen vuotta.
Koulutus voi minulle parhaimmillaan antaa tiedon lisäksi verkostoja, yhteistyötä, työmahdollisuuksia – mutta ehkä tässä tapauksessa tärkeimpänä: vapauden kutsua itseään taiteilijaksi. Sellaisen taiteilijuuden vapauden.
Opinnäytetyö on luettavissa Theseuksessa:
Mitja Pilke (2021) LUOVAMINA.NET – Instagramin hyödyt esittävän taiteen tekijälle.
Mitja Pilke Instagramissa